Kosten zonnepanelen per paneel

De grootste kostenpost bij jouw vaste maandelijkse lasten is waarschijnlijk je energierekening. Net als jij zitten maandelijks vele klanten van een energiebedrijf verbijsterd te kijken wanneer het maandelijkse voorschot weer wordt afgeschreven. Je vraagt je waarschijnlijk vertwijfeld af wat je voor energie slurpend apparaat in jouw huis hebt staan wat zoveel energie verbruikt. Feit is dat je veel te afhankelijk aan het worden bent van de nukken van een energiebedrijf en van de toeleveranciers van grondstoffen om deze energie op te wekken. De jaarlijkse kosten van energie zijn de afgelopen jaren behoorlijk gestegen en de verwachting is dat ze dat de komende jaren ook nog wel zullen blijven doen. Onze minerale grondstoffen zijn immers op aan het raken, en er moet steeds vaker worden uitgeweken naar andere vormen om energie op te wekken. Hiervoor moet het energiebedrijf ook weer een flinke investering doen in de vorm van bijvoorbeeld bio-energiecentrales en windmolens, en die kosten zullen ze doorberekenen aan jou als afnemer van de energie.

Het is vooral om deze reden dat veel huishoudens besluiten om zelf hun energie maar te gaan opwekken. Op die manier ben je tenminste voor een aanzienlijk deel niet meer afhankelijk van tariefstijgingen van het energiebedrijf. Daarnaast geeft het een goed gevoel dat jij bijdraagt aan een beter milieu doordat jij je energie deels milieuvriendelijk opwekt.
Zonnepanelen zijn in dat geval een heel goede en betaalbare keuze om je eigen energie op te wekken. Zonlicht of daglicht is er vrijwel altijd wel aanwezig, dus waarom zou je geen gebruik maken van deze energiebron. De markt van de zonnepanelen is de afgelopen tijd behoorlijk veranderd. Waren zonnepanelen in het verleden nog grote, zware, logge maar vooral ook kwetsbare platen die een redelijk geringe opbrengst hadden en vooral door milieu-fanaten werden gebruikt; tegenwoordig zijn zonnepanelen in meerdere soorten en maten te koop en het gebruik ervan begint steeds normaler te worden. De prijs van zonnepanelen is ook al lang niet meer zo hoog als in de eerste jaren, dus het is een kleine stap om over te gaan van grijze stroom op zonne-energie. De aanbieders zijn ook steeds  meer in aantal, dus ze zullen ook willen concurreren om hun zonnepanelen aan jou te verkopen. Dit is, kortom, het ideale moment om in te stappen en de keuze te maken voor zonnepanelen op je dak.
Voor veel mensen is het echter heel onduidelijk hoeveel ze nou moeten gaan betalen voor zonnepanelen. We geven daarom een indicatie van de prijs van zonnepanelen inclusief de bijbehorende installatie.

Wat is de prijs van zonnepanelen

Uit hoeveel personen bestaat het huishouden Hoeveel panelen zijn er nodig Wat zijn de kosten (gemiddeld genomen) Wat is de totale besparing per jaar met zonnepanelen
1 persoon 11 Tussen 4800 en 5700 euro 500 euro
2 personen 16 Tussen 7400 en 8000 euro 750 euro
4 personen 22 Tussen 9800 en 10700 euro 1000 euro
6 personen 26 Tussen 11600 en 12600 euro 1200 euro per jaar

Je hebt nu een heel globaal beeld van wat zonnepanelen in jouw huishouden zullen gaan kosten; de voorbeelden gaan we  nu wat verder toelichten; er komen nog meer factoren bij kijken dan je op het eerste gezicht zou denken.

  • Het tweepersoonshuishouden. Qua stroom wordt hier ongeveer 3400 kWh gebruikt per jaar. Wil dit huishouden zelf kunnen voorzien in deze stroom dan zullen ze ongeveer 11 zonnepanelen in totaal nodig hebben. Deze zonnepanelen moeten van goede kwaliteit zijn; ze zullen namelijk een hoog rendement moeten leveren. Deze zonnepanelen zijn vaak van wat duurdere kwaliteit. In dit geval is de kostprijs ongeveer 7300 euro, en hierbij zijn de installatiekosten inbegrepen.
  • Het 4 persoonshuishouden. Het gebruik van dit huishouden is gemiddeld zo’n 4600 kWh. Wanneer je energie moet gaan opwekken voor een huishouden van deze grootte moet je beschikken over een systeem met 22 zonnepanelen van goede kwaliteit. Wanneer de installatiekosten erbij komen kom je op een bedrag van ongeveer 9750 euro uit.

De prijsopbouw van zonnepanelen is heel eenvoudig; de kosten van de zonnepanelen zijn in dit geval een 75 procent van de prijs. De overige 25 procent is installatiekosten. Deze installatie moet je ook echt door een professional laten doen. Het zelf gaan prutsen met zonnepanelen kan ertoe leiden dat de installatie niet, of niet naar behoren zal functioneren. Daarnaast zal je de garantie die je hebt op de zonnepanelen verspelen wanneer je besluit om je zonnepanelen zelf te installeren.

Hoe is de prijs van zonnepanelen opgebouwd

De prijs van zonnepanelen wordt bepaald door een aantal keuzes die jij maakt wanneer je zonnepanelen gaat aanschaffen. We hebben deze keuzes voor je op een rij gezet;

  • Keuze 1: welk type zonnepanelen koop je. Er zijn drie soorten zonnepanelen in de handel met ieder hun eigen rendement.
Wat voor soort paneel Wat is de prijs gemiddeld Wat is het voordeel
Monokristallijn 680 euro per paneel Rendement is heel hoog, heel geschikt voor een klein dak. Rendement is maximaal.
Polykristallijn 599 euro per paneel Goede rendement en goede prijs/kwaliteit verhouding. Deze panelen zijn heel geschikt voor grote daken
Dunne film 399 euro per paneel De goedkoopste soort. Rendement is minder.

 

 

  • Keuze 2: komen de panelen op een plat of schuin dak.

Is je woning nog in aanbouw? Dan kan je vaak kiezen voor een plat of schuin dak. Wanneer jij zonnepanelen wil kopen kan je het beste kiezen voor een schuin dak.

 

  • Keuze 3: ga je voor extra opties.

Je kan kiezen voor een paar extra opties, die zorgen voor een hoger rendement en meer gebruikscomfort.

  • Dit kost tussen de 75 en 140 euro
  • Een zonneboiler. Deze kost tussen de 2750 en 3750 euro.

Praktische bespaartips

Wanneer je zonnepanelen aanschaft kom je voor een behoorlijke uitgave te staan. Het is dan ook goed om te weten hoe je kan besparen hierop.

  • Wek je eigen energie voor een deel op in plaats van helemaal. Hierdoor hoef je maar een deel van de zonnepanelen aan te schaffen dus je bent minder kwijt.
  • Huur je zonnepanelen. Wanneer de aanschafprijs te hoog is, kan je altijd nog zonnepanelen huren. Er zijn leveranciers die dit aanbieden. Jouw rendement is nog altijd hoger dan de huur van de zonnepanelen.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

De snelste manier om te bezuinigen op de aanschaf van zonnepanelen is door offertes op te vragen. Dit doe je door één muisklik op onderstaande button. Hiermee vraag jij bij een aantal lokale leveranciers offertes op, wat jou een aanzienlijk voordeel kan opleveren. De 25 procent arbeidskosten is immers iets waar winst op valt te behalen voor jou.