Kosten zonnepanelen per wattpiek

Bij veel huishoudens is de energierekening een behoorlijk grote kostenpost in het totale huishoudbudget. Veel mensen overwegen dan ook om over te stappen op een andere manier van energie opwekken. In dat geval is zonne-energie een veel gebruikte methode. Het is echter voor de meeste consumenten onbekend hoeveel ze nu precies moeten betalen voor zonnepanelen bij de aanschaf. Het is lastig om een prijsopgaaf te vinden die jou in één oogopslag alle zaken noemt waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van zonnepanelen. Wanneer je kiest voor de aanschaf van zonnepanelen wil je natuurlijk van tevoren wel goed weten waar je aan toe bent. De investering die je moet doen is immers niet gering, en je wil er niet achteraf achter komen dat je te weinig of teveel hebt geïnvesteerd.
Om die reden hebben wij een aantal zaken voor je op een rijtje gezet die goed zijn om te weten wanneer je gaat informeren voor de aanschaf van zonnepanelen.
We beginnen maar gelijk met een technische term die je een verkoper van zonnepanelen vast wel eens hebt horen gebruiken; de Watt piek. De gebruikte afkorting voor watt piek is Wp. Een watt piek is wat een zonnepaneel theoretisch zou moeten opbrengen wanneer er sprake is van optimale omstandigheden.

Wanneer je naar buiten kijkt zie je vrijwel direct dat deze optimale situatie nauwelijks haalbaar is in België. Vaak is het weer in België wat druilerig en somber. Niet echt een goed klimaat om optimale resultaten mee te behalen.

Met welke bedragen en percentages moet ik rekening houden bij de kosten per wattpiek

Bij het omzetten van de opgewekte stroom vindt er doorgaans ook nog warmte-omzetting op. Wil je de watt piek voor België berekenen, dan moet je dus het vermogen per watt piek vermenigvuldigen met factor 0,88. Op dat moment bereken je wat de jaaropbrengst in kWh zal zijn in jouw geval. Je hebt naast de zonnepanelen zelf ook nog een omvormer nodig en het materiaal om de zonnepanelen mee te monteren. Deze kosten zorgen in totaal voor zo’n 4 euro per Wp. Deze prijs bevat bovendien een gemiddelde van Wp installatiekosten van 50 cent per Wp.

Wanneer je de correctiefactor van 0,88 meeneemt kom je uit op 4,00 / 0,88 = 4,55 euro per kWh jaaropbrengst.Bedenk dat een gemiddeld gezin ongeveer 3500 aan kWh elektriciteit gebruikt op jaarbasis. Wanneer je helemaal wil voorzien in je eigen energieverbruik zonder levensstandaard en wooncomfort te moeten inleveren, dan heb je een totale investering nodig op basis van kWh van 4,55 x 3500 = 15925 euro.

De meeste gezinnen zullen echter nooit zelfvoorzienend kunnen worden. In dat geval mag je uit gaan van een gemiddeld systeem wat je 1000 Wp levert. Dit systeem kost je dan bij de eenmalige aanschaf 100 x 4,00 euro = 4000 euro, en het levert in dat geval 1000 x factor 0,88 = 880 kWh stroom op jaarbasis. Je voorziet op die manier in ongeveer een derde deel van je totale stroombehoefte op jaarbasis.

Uitgangspunt Prijs per Wp Correctiefactor Aantal kWh Totale investering
Volledig zelfvoorzienend 4,00 euro 0,88 3500 16000 euro
Deels zelfvoorzienend 4,00 0,88 880 4000 euro

Waar is de prijs per Wp uit opgebouwd

De prijs per Wp is dus opgebouwd aan de hand van een aantal vaste factoren. We zetten deze voor je op een rijtje, en we zetten er ook een aantal keuzes bij die je zelf kan maken.

  • Keuze (factor) Hoeveel is de prijs per Wp. In dit geval 4 euro
  • Keuze (factor) Hoeveel is de correctiefactor voor mijn situatie. Woon je in een zonnig deel van het land dan kan het zijn dat de correctiefactor wat hoger is, is het juist heel vaak donker en somber weer bij jou, dan mag je met deze correctiefactor rekening houden. De correctiefactor is in dit geval 0,88.
  • Keuze (factor) per kWh jaaropbrengst in totaal 4,55 kosten aankoop per Wp.
  • Keuze : hoeveel Wp is het vermogen van een zonnemodule. Een zonnemodule kan gemaakt van een aantal materialen. Je onderscheidt de zonnemodule op basis van Monokristallijn, Polykristallijn en Dunne Film.
Wat voor soort paneel Hoe hoog is de prijs (gemiddeld) Hoe hoog is je voordeel (rendement)
Monokristallijn 680 euro per paneel Het rendement is zeer hoog; dit paneel is zeer geschikt voor een klein dak, het rendement is maximaal
Polykristallijn 599 euro per paneel De verhouding tussen rendement en de prijs/kwaliteit is goed. Deze panelen zijn heel geschikt oor het plaatsen op daken met een groot oppervlak
Dunne film 399 euro per paneel De goedkoopste soort zonnepaneel, het rendement is het laagste, en je hebt er relatief veel van nodig om in je energiebehoefte te voorzien.

 

Interessante bespaartips

Het totale kostenplaatje komt voor veel mensen veel hoger uit dan ze in eerste instantie in gedachten hadden. Je wil immers niet inboeten in wooncomfort, maar je wil ook niet de hoofdprijs betalen voor zonnepanelen. In dat geval is er een aantal interessante bespaartips waar jij je voordeel mee kan doen.

  • Wek maar voor een deel je eigen energie op. Helemaal voorzien in je eigen energiebehoefte is een heel kostbare zaak. Het vergt een behoorlijke investering en veel huishoudens hebben die gewoon niet paraat. In dat geval kan het geen kwaad om te kijken wat jouw budget is, en aan de hand van dat budget zonnepanelen met bijbehorende installatie aan te schaffen. Een deel zelfvoorziening is ook al een mooie besparing.
  • Kijk of je subsidie kan krijgen. Veel lokale gemeentes ondersteunen particulier initiatief om energie te besparen. Het kan dan ook geen kwaad om eerst te kijken of er ergens een subsidiepotje is waar jij aanspraak op kan maken.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Zonnepanelen zijn een behoorlijke aanschaf. Het is dan ook een goed idee om voordat je met een leverancier zaken gaat doen eerst offertes op te vragen. Aan de hand van deze offertes kan jij dan bepalen welke leverancier voor jouw situatie de beste is. Dit kan je al snel een behoorlijke besparing opleveren.